Duruş şeklimiz meditasyon kalitemiz için çok önemlidir. Omuriliğin düz olması, nefesin düzenli ve kontrollü alınıp verilmesi enerjiyi bedende dağıtabilmenin ilk koşuldur. Aşağıda temel duruşları sıralayacağız;
Mısır Duruşu:
Sandalyeye oturarak yapılan meditasyondur. Sandalyede denge noktamızı bulduktan sonra omurilik, çene ve boyun dik olacak şekilde diyaframdan nefes alınmaya başlanarak yapılır. Sırt ağrıları çeken veya bel fıtığı problemi olan kişilerde tavsiye edilir. Sırtımızı arkaya yaslayabiliriz ancak omuriliğin düz olmasına mutlaka önem vermeliyiz.
Japon Duruşu:
Dizler yere koyularak dik ve topukların üstüne oturularak yapılan bir meditasyon şeklidir. Ayak bilekleri üzerine bir minder koyularak kalçanın dengesi sağlanır. Aynı şekilde ayak bileklerinin de desteklenmesi için altına ince bir minder veya mat ile desteklenir. Omuriliğin pozisyonu yine burada da dik olmalıdır.
Yarım Lotus:
Omuriliğin dik durması için kalça altına küçük minder ile destek yapılarak yapılan bir meditasyon pozisyonudur. Sağ veya sol bacak diğer bacağın altına gelerek beden sabitlenir. Bu duruş rahat hissettirmezse bağdaş kurulabilir. Omurilik düz olmalıdır. Ve duruşumuzda rahat hissetmemiz önemlidir.
Lotus Duruşu:
İlk Önce yere bağdaş şeklinde oturulur. Sol ayak tabanı, sağ baldırın yukarısına bakacak şekilde koyulur. Daha sonra sağ ayak tabanı da sol ayağın baldırından yukarı bakacak şekilde getirilir. Omurilik mutlaka düz olmalı lotus oturuşumuzda denge sağlanmalıdır.
Burma Duruşu:
Bağdaş oturuşa benzer bir biçimde iki ayak bileğinin birbirinden nazikçe destek alarak, serbest oturuş biçimidir. Yine kalçamız küçük bir minder ile desteklenmeli ve omuriliğimiz dik olmalıdır.
İlk aşamalarda meditasyon duruşlarında zorluk yaşamanız oldukça normaldir. Bedeni hem fiziksel disipline alıştırmak zaman alsa da kesinlikle imkansız değildir. Kendinizi destekleyerek ve omuriliğinizi dik tutarak meditasyona başlayabilirsiniz. Bir kaç çalışma sonra göreceksiniz ki artık bedeniniz meditasyona hazır olduğunu kendisi size iletecektir.
Bu konuda en çok akılda kalan sorulardan birisi de yatarak meditasyon yapılıp, yapılmadığıdır.
Meditasyon esnasında bedenimiz fazlasıyla gevşeyeceği için yatarak yapılan çalışmalarda henüz çalışma bitmeden uykuya geçilebilmektedir. Bu sebeple meditasyon konusunda ilerlemeden yatarak meditasyon yapmanız tavsiye edilmez.
Sevgilerimle
Ulka Melek