Meditasyon da nefes alış verişi oldukça önemlidir.
Nefes Tekniği, farkındalığımızı artırır, bedensel ve zihinsel dengeyi sağlar, şakralara gereken enerji alışverişini hızlandırır, aurayı onarmaya yardımcı olur. Kaliteli bir meditasyon yapmamızı sağlar, daha da önemlisi yaşam kalitemizi arttırır.
Meditasyon esnasında en önemli nefes tekniği nefesin farkında olmaktır. Nefes oldukça yavaş bir biçimde burundan alınıp verilir. Aldığımız nefesin farkında olarak, nefes almamız, verdiğimiz nefesin farkında olarak nefes vermemiz çok önemlidir. Bu aşamada tüm yüz kasları da dahil olmak üzere tüm kaslarımızı serbest bırakmalıyız.
Nefes Sırası:
Nefes Alırken: Karın, diyafram, ciğerlerin alt kısmı, ciğerlerin üst
kısmı şeklinde olmalı,
Nefes Verirken: Ciğerlerin üst kısmı, ciğerlerin alt kısmı, diyafram ve karın
şeklide bitirilmelidir.
Nefesin burada oldukça yavaş ve derin alınması önemlidir.
Meditasyon esnasında nefes alıştırmalarına aşağıda ki basit tekniklerle geliştirmeniz hem meditasyon kalitenizi hem yaşam kalitenizi arttıracaktır.
Alıştırma Tekniği:
1.Teknik:
Nefes Al: 2 saniye
Nefes Tut: 4 Saniye
Nefes Ver: 8 Saniye
Yukarıdaki zamanlamada 2 saniyede nefesi almanız, 4 saniye tutmanız ve 8 saniyede tüm nefesi vermeniz belirtiliyor. Bu alıştırma 3-5 dakika yapıldığında tansiyon düşürücü ve kasları çalıştırıcı bir etki yapacaktır. Nefesi verdiğinizde içinizde hiç nefes kalmadığına emin olmanız gerekmektedir.
2.Teknik:
Nefes Al: 7 Saniye
Nefes Tut: 3 Saniye
Nefes Ver: 5 Saniye
Bu teknikte nefes alma zamanlaması daha uzun tutularak tüm şakralara nefes ile enerji verilir. Hızlı bir rahatlama sağlar ve meditasyonda en çok tercih edilen nefes yöntemlerinden birisidir.
3.Teknik:
Nefes Al: 8 Saniye
Nefes Tut: 5 Saniye
Nefes Ver: 8 Saniye
Bu teknik ise nefes alıştırmalarında biraz daha çalıştıktan sonra rahatlıkla yapılabilen bir tekniktir. Bedeni tamamen gevşetir ve tüm kaslara oksijen gitmesini sağlar. Aynı şekilde vücudunuzda yağ yakımı istiyorsanız spor yada yürüyüş öncesi bu tekniği yapmanızı öneririm
Zamanla nefes alma, nefes tutma ve nefes verme süreniz kendiliğinden uzayacaktır.
Sevgilerimle
Ulka Melek